طبق آخرین آمار رسمی، شمار مبتلایان به ویروس کرونا در سراسر جهان به مرز ۲ میلیون و ۲۲۰ هزار نفر نزدیک می‌شود. تاکنون نزدیک به ۱۵۰ هزار نفر بر اثر ابتلا به کووید-۱۹ در سراسر جهان جان خود را از دست‌ داده‌اند.
 
ویروس کرونا اواخر سال 2019 در شهر ووهان چین آغاز شد، اما طولی نکشید که اقصی نقاط جهان را درنوردید. زمانی که تعداد مبتلایان به کرونا در چین در مارس 2020 حدود 80 هزار نفر اعلام شده بود، در ایالات متحده تنها 64 مورد ابتلا به این ویروس گزارش شده بود. اما در کمتر از یک ماه این رقم به 700 هزار تن افزایش یافت. بیش از 37 هزار نفر نیز در اثر کرونا ویروس در آمریکا جان باخته و اکنون این کشور از لحاظ تعداد ابتلا و قربانیان کرونا ویروس، در صدر قرار دارد. سوال این است که علت افزایش سریع ابتلا به ویروس در آمریکا چیست؟
 

1) عامل جغرافیایی

آمریکا کشور پهناوری است و بین ایالات های آن محدودیت تردد و ارتباطات وجود ندارد. همه ایالات های آمریکا دارای فرودگاه محلی و بین المللی بوده و این کشور یکی از کانون های پرترافیک سفرهای هوایی و زمینی و دریایی در جهان است. زمانی که ویروس در مراحل اولیه گسترش بود، به خاطر بی اعتنایی مقامات آمریکایی، تدابیری برای کاهش ترددات در آمریکا اتخاذ نشد و در نتیجه ویروس به سرعت در این کشور گسترش یافت.
 

2) تراکم جمعیتی

جمعیت آمریکا حدود 330 میلیون نفر است و در برخی شهرها مانند نیویورک تراکم جمعیتی بسیار بالاست. جمعیت این شهر 9 میلیون نفر و مساحت آن 784 کیلومتر مربع است. به همین دلیل تنها در این شهر بیش از 220 هزار نفر (حدود یک سوم کل مبتلایان) به ویروس کرونا مبتلا شدند.
از سوی دیگر در شهرهای پرجمعیت آمریکا، بسیاری از مردم در برج های بلند و نزدیک به هم زندگی می کنند، به همین دلیل میزان ابتلا به ویروس افزایش زیادی داشت.
 

3) عامل زمان

آمریکا در پیشگیری و مقابله با ویروس کرونا دچار تاخیر و تعلل شد، به همین دلیل در مدت کوتاهی تعداد مبتلایان و قربانیان کرونا ویروس افزایش چشمگیری یافت. این امر به ماهیت نظام سرمایه داری و اولویت کار و تولید ثروت در این کشور باز می‌گردد. به همین دلیل مقامات آمریکایی که در ابتدا از ابعاد خطرناک و گسترش سریع کرونا آگاهی زیادی نداشتند، به دلیل نگرانی از تبعات اقتصادی، تدابیر قرنطینه و تعطیلی را به کار نبستند. برای مثال خطوط هوایی در آمریکا یکی از پردرآمدترین منابع اقتصادی این کشور است، به همین دلیل از ابتدا آن را متوقف نکردند. 
 

4) عامل سیاسی

ساختار سیاسی در آمریکا بر اساس فدرالیسم و تمرکز زدایی شکل گرفته است، لذا آمریکا بر خلاف چین نتوانست یک نظام سخت‌گیرانه و یکپارچه برای مقابله با کرونا در پیش بگیرد. با توجه به اختیارات بالای فرمانداران ایالت ها، مدیریت کرونا در حیطه اختیارات آنان قرار گرفت. لذا وقتی دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در نیویورک اعلام منع تردد کرد، فرماندار این ایالات در برابر او ایستاد. در سایر ایالت ها نیز مشکلات و اختلافاتی با دولت مرکزی پدید آمد. در این راستا، روزنامه انگلیسی گاردین در گزارشی ضمن اشاره به خلأ «رهبری مسئولانه» از سوی کاخ سفید، تاکید کرد در عصر دونالد ترامپ بسیاری از سنت‌ها و نهادها به چالش کشیده‌ شده‌اند که جدیدترین آن‌ها نظام فدرالیسم است.
 

5) عامل فرهنگی

فرهنگ شهروندان آمریکایی با فرهنگ سایر کشورها متفاوت است. در آمریکا مردم با مشاهده کوچکترین بیماری به مراکز درمانی و پزشک مراجعه می‌کنند. لذا پس از شیوع کرونا، مراکز درمانی و بهداشتی با حجم بالایی از مراجعین مواجه شدند و در نتیجه قادر به ارائه خدمات به آنان نبودند. تراکم مراجعات نیز به خودی خود موجب افزایش ابتلا در میان شهروندان آمریکایی شد. نکته دیگر آن است که افزایش مراجعه به مراکز مربوطه و فراهم بودن دستگاه های تست، در کنار سامانه هوشمند الکترونیکی، به طور طبیعی آمار مبتلایان را بالا می‌برد. این در حالی است که در سایر کشورها خصوصا کشورهای توسعه نایافته، چنین فرهنگ و امکاناتی وجود ندارد.
 

6) نرخ بالای جمعیت سالمندان

آمریکا همانند سایر کشورهای توسعه یافته با نرخ بالای جمعیت سالمندان مواجه است. طبق آمار رسمی در سال 2019 آمریکا دارای حدود 42 میلیون سالمند بالای 65 سال (حدود 13 درصد جمعیت) است. از این تعداد یک و نیم میلیون نفر در خانه سالمندان زندگی می‌کنند. به دلیل تعداد نسبتا بالا و آسیب پذیری سالمندان، به طور طبیعی ابتلای به کرونا افزایش می‌یابد.
 

پیش بینی افزایش مبتلایان در آمریکا

اوایل ماه آوریل دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا پیش‌بینی کرد که طی دو هفته آینده شیوع ویروس کرونا تمامی کشور را با وضعیتی بسیار دشوار مواجه خواهد کرد. بر اساس ارزیابی‌های دفتر ریاست جمهوری آمریکا، دست کم صدهزار نفر در ایالات متحده قربانی ویروس کرونا خواهند شد. از طرفی، طبق پیش بینی دانشگاه هاروارد بین 40 تا 70 درصد مردم جهان به ویروس کرونا مبتلا خواهند شد. بر اساس این آمار حداقل 165 آمریکایی به این ویروس مبتلا خواهند شد. طبق تحقیقات، 20 درصد مبتلایان (33 میلیون) نیازمند بستری در بیمارستان ها هستند و 5 درصد  (8 میلیون نفر) نیاز به مراقبت های ویژه دارند.
 
با توجه به ظرفیت فعلی مراکز درمانی آمریکا، این مراکز قادر به پذیرش این حجم از بمباران کرونایی نیستند. تعداد تخت های مراقب ویژه در آمریکا 98 هزار عدد است و دستگاه های تنفس مصنوعی160هزار عدد برآورد شده است. با افزایش تعداد مبتلایان، این آمار و ارقام، پاسخگوی مراجعان نیست، ضمن آن که با این حجم از بیماران، آمریکا در کادر درمانی هم دچار کمبود شدید خواهد شد.
 
البته افزایش تعداد مبتلایان، سایر کشورهای جهان را نیز گرفتار خواهد کرد، اما مشکلات ساختاری آمریکا به ویژه ساختار غیرمتمرکز و نیز نگاه منفعت طلبانه ناشی از نظام سرمایه‌داری، بر حجم مبتلایان و نیز مشکلات این کشور در برابر پاندمی کرونا ویروس افزوده است. به همین دلیل تا این جای کار آمریکا به عنوان مدعی ابرقدرت جهانی در کرونا رتبه اول را کسب کرده است.